Međunarodni dan žena 2024: Jednakost na poslu za inkluzivna društva i jače demokratije

Na Međunarodni dan žena, Međunarodna konfederacija sindikata (MKS) ponavlјa da je klјuč za jačanje demokratije i izgradnju inkluzivnih društava unapređenje jednakosti na poslu.
Žene se suočavaju sa sistemskim nejednakostima, uklјučujući nejednako učešće u radnoj snazi, uporni rodni jaz u platama, preveliku zastuplјenost u neformalnim sektorima i uznemiravanje na radnom mestu.
Štaviše, populistički pokreti i autoritarni režimi nastavlјaju da potkopavaju decenije napretka ka ravnopravnosti žena, što uklјučuje ravnopravno učešće na radnom mestu, ekonomsko i političko osnaživanje i pristup obrazovanju.
„Put ka istinski inkluzivnom, pravednom i demokratskom društvu je put potrage za rodnom jednakošću na poslu. Naš apel za rodno transformativni Novi društveni ugovor je stvaranje uslova u kojima svaka žena može napredovati dostojanstveno, bez diskriminacije i nasilјa. Ovog Međunarodnog dana žena ponovo se obavezujemo na ovu viziju i zalažemo za transformativne politike koje ohrabruju sve radnike. Globalni sindikalni pokret ostaje čvrst u svojoj posvećenosti rodnoj ravnopravnosti i pravima žena. Moramo povećati naše napore da postignemo rodnu ravnopravnost u svetu rada kao suštinski doprinos inkluzivnim, mirnim i demokratskim društvima” – izjavio je Generalni sekretar MKS, Luk Triangl.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar