Dopis povodom ugrožavanja osnovnih ljudskih, građanskih i radnih prava nealbanskog stanovništva i članova SSSS na Kosovu i Metohiji

Od 01.02.2024. godine, odlukom Centralne banke Kosova[1] <#_ftn1>, kao jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija jednostranom odlukom uspostavljen je evro, čime je zabranjen platni promet srpskom valutom – dinarom (RSD).

Nealbansko, mahom srpsko stanovništvo, koje zarade, penzije i socijalna davanja prima iz budžeta Republike Srbije, sprečeno je da raspolaže svojim zarađenim i stečenim novcem na način koji im osigurava osnovnu egzistenciju, život i rad.

Nabavka osnovnih životnih potrepština, sredstava za higijenu, kao i funkcionisanje ustanova za zdravstvenu zaštitu, obrazovnih institucija i drugih koje se finansiraju iz Budžeta Republike Srbije je neodrživo. Po rečima predstavnika Srba na KiM, kao i Vlade Republike Srbije, ugrožena im je egzistencija i na delu je tiho etničko čišćenje. Nakon političkih i bezbednosnih kriza koje su eskalirale 2022. i 2023. godine, o ovom potezu privremenih institucija Kosova vode se diplomatski pregovori sa Evropskom unijom, Sjedinjenim američkim državama, a održana je i vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 08.02.2024. godine.

Savez samostalnih sindikata Srbije, preko svoje teritorijalno nadležne organizacije Veća SSS za Kosovo i Metohiju (KiM), kao i Samostalnih sindikata sa sindikalnim organizacijama na KiM, štiti i zastupa interese našeg članstva i njihova prava da raspolažu svojom zarađenom platom.

U 2023. godini istraživanja nevladinog sektora su zabeležila pogoršanje svih parametara za život Srba na KiM. Zavisno od regiona, između 61 i 89% svih Srba oseća se bezbednosno ugroženim. Tek jedna četvrtina mladih Srba od 18 – 29 godina planira da ostane da živi na KiM. Glavni razlog za odlazak sa Kosova i Metohije je u sistematskom gaženju i nepoštovanju prava Srba.

Apelujemo na Međunarodnu i Evropsku konfederaciju sindikata da, u okviru svojih nadležnosti, izvrše pritisak na međunarodne i evropske institucije u cilju obezbeđenja mirnog i sigurnog života za članove našeg sindikata i njihove porodice na teritoriji Kosova i Metohije.
Predsednik SSSS Ljubisav Orbovic
——————————
[1] <#_ftnref1> Ovaj naziv ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i odlukom Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti

Related Articles

Responses

Ostavite komentar