Sećamo se nastradalih, borimo se za žive

Dan bezbednosti i zdravlja na radu – 28. april – na svetskom nivou obeležava se od 2003.g., a u Srbiji od 2010.g.
Taj dan je posvećen sećanju na tragično preminule radnike – u 2023.g. na radnom mestu ili od posledica povreda na radu u svetu je umrlo 2,7 miliona radnika.
U Srbiji na desetine radnika godišnje smrtno strada na poslu. Broj preminulih posebno evidentiraju RFZO, Fond PIO, Inspektorat za rad i Uprava za bezbednost i zdravlje. Crni statistički podaci su različiti i to je naš dugogodišnji sistemski problem – nepouzdanost podataka i neevidentiranje na jednom mestu.
Ovogodišnji moto Dana bezbednosti i zdravlja na radu,” Sećamo se nastradalih, borimo se za žive”, učvršćuje nas u našoj misiji da je za svet rada koji predstavljamo neprihvatljiv bilo koji broj nesreća na radu, posebno tragičnih.
Pozitivni primeri pojedinih kompanija u Srbiji da po nekoliko godina nemaju ni jednu povredu na radu – na čemu im čestitamo – govori u prilog tome da je sindikalni cilj 0 povreda dostižan.
Poslednjih decenija u Srbiji je uspostavljen ambijent, što izmenama radnog zakonodavstva, što neprihvatljivom praksom ograničavanja i suzbijanja sindikalne aktivnosti. Pokazalo se da to ujedno ima i velike implikacije na bezbednost i zdravlje na radu, jer ometenje sindikalnog delovanja ometa potpuno funkcionisanje sistema zdravlja i bezbednosti na radu. A to praktično znači da da su radnici manje bezbedni i manje zdravi.
Uvereni da sindikati čine radna mesta sigurnijim, Savez SS Srbije kontinuirano će insistirati da svet kapitala i svet politike ispunjavaju sve zakonske, ali i moralne obaveze kako bi se sprečile smrtne i teške povrede na radu i profesionalne bolesti.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar