Održan sastanak o informisanju i konsultovanju zaposlenih u projektu SVI ZAJEDNO

Savez samostalnih sindikata Srbije bio je 15. maja domaćin sastanka na nacionalnom nivou u projektu „Svi zajedno: poslodavci i zaposleni razvijaju efikasan sistem konsultacija i učešća za rešavanje uticaja pandemije na poslovanje“.

Potpredsednik Veća SSSS Duško Vuković otvorio je i moderirao sastanak posvećen sagledavanju prava na informisanje i konsultovanje radnika u procesima odlučivanja u preduzećima u Srbiji tokom trajanja pandemije i u saniranju njenih posledica, kao i alata izrađenih u projektu za delotvornije konsultacije predstavnika radnika i poslodavaca, i primere dobre prakse.

Ključni dokument na kojem se temelji projekat je Direktiva Evropske unije 2002/14/EP i Saveta kojim se uspostavlja opšti okvir za informisanje i konsultovanje zaposlenih u evropskoj zajednici. Njena primena u zakonodavstvo Srbije predviđena je Akcionim planom za Pregovaračko poglavlje 19, sa čime se kasni.

Nacionalni izveštaj za Srbiju predstavila je Bojana Bijelović Bosanac iz SSSS, ističući da je izbijanje pandemije negativno uticalo na kvalitet života, fizičko i psihičko zdravlje zaposlenih. Analiza dubinskih intervjua sa predstavnicima poslodavaca i sindikata u više sektora ukazala je na primere i dobrih praksi u sferi socijalnog dijaloga i loših praksi isključivanja sveta rada iz donošenja odluka. Među primerima dobrih praksi ističu se sledeći modeli: učešće radnika u upravnim odborima preduzeća, učešće kroz kolektivno pregovaranje i ugovaranje prava i obaveza, učešće kroz šeme sugestije i kroz obogaćivanje posla, učešće kroz savete zaposlenih (najmanje je zaživelo u Srbiji) kao i preko zajedničkih komisija i odbora, među kojima su najzastupljeniji odbori za bezbednost i zdravlje na radu.

Predsednik Unije poslodavaca Vojvodine (UPV) Vladimir Lalošević je predstavio uspostavljeni onlajn Konsultativni centar koji olakšava razmenu mišljenja i dobijanje saveta i iskustava na temu obaveštavanja i savetovanja sa zaposlenima. Konsultacije su dostupne na jezicima partnera (za srpski jezik: altogether-project.com/portugal-consultation-center-2/). Inovativni element projekta predstavlja i platforma za samostalno učenje o temama digitalne pismenosti i veštinama komunikacije, saradnje i pregovaranja, o primeni prava na informisanje i konsultovanje u Evropskoj uniji, i druge na ovom linku: altogether-project-learning.com/sr/courses/rs-altogether-efikasan-sistem-konsultovanja-i-ucestvovanja-u-odlucivanju-koji-razvijaju-poslodavci-i-zaposleni-u-cilju-resavanja-uticaja-virusa-covid-19/

Miljana Stojšić Stojanovska iz UPV je izložila predloge za unapređenje procesa uključivanja zaposlenih u informisanje i upravljanje kompanijama radi kvalitetnog i održivog razvoja kompanija i njenih zaposlenih. Istakla je da u javnim preduzećima već postoje uspostavljene procedure i tradicija socijalnog dijaloga kao i da mala preduzeća takođe traže načine da kod zaposlenih aktiviraju osećaj pripadnosti i posvećenosti cilju poslovne organizacije. Stoga je predložila da projektni partneri iz Srbije zajedno izrade i ponude privredi *akt za unapređenje informisanja i konsultovanja zaposlenih u kolektivu* kojim bi se uspostavio model dobrih praksi.

Vuković je zaključio sastanak podržavajući ovu inicijativu i naglašavajući da je najvažniji rezultat socijalnog dijaloga kolektivni ugovor.

Sastanku u hibridnom obliku prisustvovali su predstavnici partnera na projektu, Saveza samostalnih sindikata Srbije i Unije poslodavaca Vojvodine. Na evropskom nivou zastupljeno je 7 država a koordinator je Federacija mladih preduzetnika iz Španije iz Kastilje-La Manče. Projekat “SVI ZAJEDNO” se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije i završiće se na jesen 2024. godine.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar