Nema dogovora o ispunjenju zahteva radnika u fabrici Jura

*Nakon jučerašnjih pregovora štrajkačkog odobra i uprave u fabrici Jura u Leskovcu, generalni sekretar Sindikata metalaca u Savezu samostalnih sindikata Srbije, Slavko Blagojević rekao je za Insajder, da do dogovora po pitanju ispunjenja zahteva nije došlo.*
“Koreanci tj. njihovi delegirani predstavnici su bili spremni na manje bitne zahteve štrajkača, kao povećanje naknade za topli obrok, izmenu pravilnika za dobijanje bonusa, dodatak za higijenu u toaletima, ali za povećanje plate kao osnovnog sindikalno štrajkačkog zahteva nisu imali ovlašćenje”, kaže Blagojević za Insajder.

Blagojević navodi da je sledeća runda pregovora je zakazana za petak 15. jun, a do tada, kako kaže, štrajkači ostaju u aktuelnom štrajku.

“Sindikalna centrala SSSS/SSMS ostaje uz svoje sindikalce u Juri Leskovac,” poručuje Blagojević.

Juče je ispred fabrike “Jura” u Leskovcu, održan generalni štrajk, a sindikalci su tvrdili da je broj prisutnih radnika daleko manji u poređenju sa prethodnim protestima upozorenja, što je, kako su naveli, rezultat zastrašivanja.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca u fabrici, <insajder.net/teme/radnici-jure-odrzali-strajk-upozorenja-sutra-stupaju-u-generalni-strajk>Predrag Stojanović, izjavio je da su članovi sindikata, njih oko 800, primili pretnje da će biti premešteni na druga radna mesta i da im mogu biti ukinuti stimulativni bonovi.

Zahtevi koji radnici traže su povećanje plate u iznosu od 20 odsto, povećanje naknade za topli obrok na 400 dinara, obračun bonusa na prisutnost po danu prisutnosti na radnom mestu, opredeljivanje dodatnih 5.000.000 din na mesečnom nivou za sredstva za higijenu u toaletima.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar