Savić:Napadač na zdravstvenog radnika biće gonjen po službenoj dužnosti

Napad na zdravstvenog radnika u zdravstvenoj ustanovi biće ubuduće krivično delo, a taj predlog Vlade Srbije su pozdravili i sindikati, koji su i sami ukazivali na taj dugogodišnji problem.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, dr Zoran Savić, kaže da će taj predlog uliti dodatnu sigurnost zaposlenih, naročito zbog činjenice da će počinilac biti gonjen po službenoj dužnosti, odnosno da zaposleni neće morati da, kao do sada, sam podnosi prijavu protiv odgovornog lica.

„Mislim da je ovo jako dobar potez, dobra odluka Vlade i ministra zdravlja. Mi smo i ranije o ovome razgovarali, ministar zdravlja u prethodnom mandatu je formirao posebnu radnu grupu koja je radila na sprečavanju takvih napada“, rekao je Savić za TV Kurir.

Prema njegovim rečima, izmenama Krivičnog zakonika biće predviđene i zatvorske kazne, u zavisnosti od vrste napada i težine posledica ili povreda koje je zaposleni dobio i koje će se kretati u rasponu od tri meseca do osam godina zatvora.

„Bilo je dosta slučajeva napada na zaposlene u zdravstvu, posebno napadi na zdravstvene radnike, i lakših i težih telesnih povreda, čak i slučajeva sa smrtnim ishodom. Svi se sećamo medicinske sestre iz Šapca koja je izgubila život na svom radnom mestu“, upozorio je Savić.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar