MOVE2IMPROVE: PRAVO NA DOSTOJANSTVEN RAD

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Četvrta radionica za formiranje tima mladih sindikalnih edukatora održana je 20. aprila 2012. u Beogradu. Na radionici posvećenoj ostvarivanju prava na dostojanstven rad detaljno su predstavljeni zakoni i instrumenti koje sindikatima stoje na raspolaganju, i to: Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i Zakon o mirnom rešavanju radnih sporova.
Učesnicima je Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, predstavila Snežana Bogdanović iz Ministarstva rada i socijalne politike. Svrha ovakvog zakona je da se obezbedi celovit i preventivni sistem zaštite od zlostavljanja na radu. Kroz interaktivan rad učesnici su dobili odgovore i savete u cilju prepoznavanja ponašanja koja mogu ukazivati na zlostavljanje, procedure kojima se bliže i efikasnije rešavaju problemi zlostavljanja, kao i promovisanje ponašanja kojim se obezbeđuje optimalna radna atmosfera.
Olga Kićanović iz Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova predstavila je učesnicima Zakon o mirnom rešavanju radnih sporova. Učesnici su upoznati sa novom regulativom koja institucionalizuje rešavanje radnih sporova van radne sredine u kojoj su nastali i van suda u kome su se do sada rešavali. Reč je o nastojanju da se radni sporovi rešavaju međusobnim sporazumevanjem i dogovaranjem, ali poštovanjem pravila koja uspostavlja ju ovaj Zakon i Pravilnik o pravilima ponašanja poslodavaca i zaposlenih u vezi sa prevencijom i zabranom vršenja zlostavljanja na radu. Dok Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu i Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu štite pravo na dostojanstven i bezbedan rad, Zakon o mirnom rešavanju radnih sporova štiti pravo na „razumno dugo suđenje“, tj. dovodi do okončanja spora bez sudske procedure.
Maja Ilić iz Inspektorata za rad predstavila je učesnicima Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu. Prisutnima je prikazan način i opisane faze kojima će se odrediti načini uklanjanja opasnosti ili načini primene kontrolnih mera gde su one potrebne. Učesnici su mogli nešto bliže da se upoznaju sa obavezama i odgovornostima poslodavaca i zaposlenih, nadležnostima i merama čijom se primenom, odnosno sprovođenjem osigurava bezbednost i zdravlje na radu.
Jednodnevna radionica još jednom je mladim sindikalcima omogućila da nauče više o ovim zakonima, kao i da se kroz široku razmenu iskustava i konkretnog razmatranja problema iz oblasti zaštite radnika dobiju odgovori ili otvore nova pitanja. Bolje upoznavanje stanja otvara mogućnosti šire primene zakona, propisa i mera zaštite na radu u celini.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Related Articles

Responses

Ostavite komentar