NAUČNICI TRAŽE HITNO UKIDANJE RAZLIKE U PLATAMA ISTRAŽIVAČA

Sindikat zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti predao je ponovo zahtev Vladi Srbije za hitno ukidanje razlika u platama istraživača u istim zvanjima koji dostižu i do 60.000 dinara, kao i siguran posao za sve naučnike i istraživače.

Na pitanje kakav odgovor očekuje, predstavnik sindikata Srđan Atanasovski odgovara da ih brine što “razgovori nemaju nikakvu agendu i dnevni red”, ali, ističe, spremni su na svaku vrstu razgovora.

“Na stolu moraju da postoje konkretna rešenja i ponude, da bismo razgovore mogli da vodimo u konstruktivnom duhu, a ne samo da razgovaramo da bismo razgovarali”, poručio je Atanasovski novinarima.

On ne očekuje da će se to pitanje rešiti za sedam dana, jer, kako kaže, Vlada za 10 godina nije uspela da sprovede svoje zakone. Sindikat nauke najavio je protest za 28. februar, a jedino što bi moglo da ga odloži, kaže Atanasovski, bilo bi ispunjenje zahteva, što bi “bilo veliko iznenađenje”.

Sindikat nauke pokrenuo je prošle godine kampanju “Za dostojanstven rad u nauci”, kako bi se, ističu, poboljšao život naučnika i naučno-istrazivački rad.

Oni napominju i da, “uprkos tome što rad u nauci ne odgovara zakonom definisanim uslovima za radni odnos na određeno vreme, mladi istraživači, kao i svi istraživači angažovani na fakultetima, po pravilu dobijaju ugovore na godinu dana”.

Sindikat navodi da to u praksi znači da su oni na svojevrsnom neodređenom probnom radu, koji, naglašavaju, u pojedinim slučajevima traje i više od 13 godina.

Oni od resornog ministarstva traže da garantuje trajno fiansiranje svih zaposlenih i tako omogući zaključivanje ugovora o radu na neodređeno.

Predstavnici Sindikata predali su i krajem januara zahtev za “dostojanstven radni položaj naučnica i naučnika”.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar