PROTEST PROSVETNIH RADNIKA 12. MARTA

Članovi Sindikata obrazovanja Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije najavili su protest za subotu, 12. marta, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

O tome su obavestili ministra prosvete Branka Ružića i pozvali ga da dođe na protest kako bi se upoznao sa problemima prosvetnih radnika vezanim za njihov socijalni položaj.

Protest se organizuje pod parolom „Ni pravde – ni para“, a članovi tri reprezentativna sindikata obrazovanja žele da ukažu na katastrofalan materijalni položaj zaposlenih u prosveti, kaže Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije.

“Naši zahtevi su da zaposleni u obrazovanju do kraja godine dobiju povećanje plata za 15 odsto, da nam se isplati solidarna pomoć, da se reguliše regres i topli obrok. Prosvetni radnici poslednje dve i po godine trpe teret pandemije, dodatno su bili opterećeni, a za to nisu bili nagrađeni. Inflacija u januaru je iznosila 8,7 odsto, što znači da povećanje plata od sedam odsto nismo ni osetili. Prosečna plata u obrazovanju je ispod republičkog proseka”, navodi Ilić neke od razloga koji su prosvetare motivisali da izađu na ulicu.

“Razmišljali smo da li da organizujemo štrajk upozorenja ili da uđemo u zakonski štrajk, ali kako se nama zahvaljuju od početka pandemije što smo savesno radili, odlučili smo da protest bude u subotu, jer je dosta toga do sada propušteno i nismo želeli da tome dodatno doprinosimo. Sem toga, verujemo da će nam se pridružiti veći broj kolega pošto je neradni dan”, ističe Ilić.

Ona napominje da je ovaj protest samo uvod u aktivnosti koje sindikati planiraju za naredni period. Najavljuje da će biti još jedan protest, kao i da bi novu vladu i novog ministra prosvete to isto moglo da sačeka u avgustu ili septembru.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar