Naučnici protestvovali i najavili naredne skupove do ispunjenja zahteva

Ispred Ministarstva finansija održan je protest “Za dostojanstven rad u nauci”, koji je organizovao Sindikat nauke Srbije, koji zahteva da svi naučnici budu ravnopravno i ravnomerno plaćeni, te da imaju sigurna zaposlenja.

Nakon mirnog skupa, okupljeni su se razišli i rekli da će se ponovo okupiti ukoliko im se ne ispune zahtevi.

Više desetina naučnika došlo je iz svih krajeva Srbije kako bi skrenuli pažnju na probleme koje muče zaposlene u toj oblasti.  Okupljeni su nosili transparente “Za dostojanstven rad u nauci“, „Siguran posao za mlade naučnike“ i „Jednake plate za jednak rad“.

Uvodni govor na protestu održala je Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke Srbije, zahvalivši se prisutnima na dolasku.

„Da vas podsetim, danas smo došli da ministru finansija pokažemo kroz šta prolazimo, a došli smo i da ga pitamo ima li za naučnike u Srbiji dovoljno novca. Jedanaest godina trpimo nepravdu“, rekla je Jovović, dodavši da odgovor na svoje zahteve još uvek nisu dobili.

“Nadamo se da će nas ministar čuti. U četvrtak nastavljamo sa razgovorima. Mi smo njima naše zahteve predali, a odgovore nismo još dobili. Čekamo njihovu ponudu pa da možemo da nastavimo pregovore. Ispravite nepravdu koja traje jedanaest godina. Naša kampanja se ovde ne završava. Imaćemo skupove do ispunjenja naših zahteva”, poručila je Jovović.

Nakon održanog govora u parku ispred Ministarstva finansija, skup se preselio prema Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gde su naučni radnici još jednom ponovili svoje zahteve – siguran posao za sve mlade naučnike i regulisanje platnih razreda.

Sindikat je simbolično dostavio kalendare za tekuću godinu, skrenuvši tako pažnju koliko je vremena prošlo, a da njihovi zahtevi nisu ispunjeni.
Naučni radnici su nezadovoljni svojim položajem, traže jednake plate za jednak rad i sigurno zaposlenje za sve mlade naučnike a tim povodom su još pre tri nedelje uputili zahteve Vladi Srbije uz apel koji je potpisalo više od 2.000 naučnoistraživačkih radnika.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar