Potpisan Sporazum o regionalnoj saradnji sindikata uprave Srbije, Crne Gore i Republike Srpske

Sporazumom o regionalnoj saradnji sindikata uprave Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, koji je potpisan u Banjaluci, definisana je realizacija saradnje sindikata kroz „Forum sindikata javnih službi regiona zemalja bivše Jugoslavije“.

Sporazum su 8. aprila potpisali predsednik Sindikata uprave Srbije Slađan Bobić, predsednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske Branko Zelenović i predsednik Sindikata uprave Crne Gore Ranko Božović.

Na zajedničkom sastanku je zaključeno da se međusobna saradnja sindikata ostvaruje u cilju afirmisanja otvorenog, demokratskog društva, razvoja i unapređenja socijalnog dijaloga u svim oblastima života i rada, posebno materijalnog, socijalnog i ekonomskog položaja zaposlenih i poslodavaca, sa željom da na najbolji mogući način razmene iskustva i predlože najbolja rešenja u javnom interesu i time kvalitetno ostvare svoje uloge u svojim lokalnim zajednicama.

„Drago mi je što su predstavnici Sindikata uprave Srbije i Sindikata uprave Crne Gore danas ovde i što podržavaju aktuelne zahteve Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi i ostalih sindikata budžetskih i fondovskih korisnika, koji deluju u okviru Saveza sindikata Republike Srpske, a koji se odnose na Izmene i dopune zakona o platama i izdvajanja toplog obroka i regresa iz osnovne plate na postojeće koeficijente i cenu rada. Nadamo se da ćemo već u narednoj sedmici imati sastanak sa predsednikom Vlade RS i resornim ministrima, kako bi nastavili pregovore o toplom obroku i regresu“, rekao je Zelenović novinarima u Banjaluci.

Predsednik Sindikata uprave Srbije Slađan Bobić istakao je dosadašnju dobru saradnju tog sindikata sa Sindikatom lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, što je rezultiralo potpisivanjem ovog sporazuma.

U Sindikatu uprave Srbije upoznati su sa problemom isplate toplog obroka i regresa u Republici Srpskoj.

„U Srbiji je topli obrok iskazan kroz koeficijente, međutim kroz isplatu na platnom listiću ga nigde ne vidimo. Mi u Srbiji imamo situaciju da minimalnu platu u javnom sektoru prima najmanje 30 odsto zaposlenih i u tu platu je uključen topli obrok i regres. To, naravno, nije dobro. Zato smo danas ovde, da kroz zajedničku inicijativu približimo poslodavcima naše probleme. Moramo podići svest i našem članstvu i poslodavcima“, rekao je Bobić.

Predsednik Sindikata uprave Crne Gore Ranko Božović kazao je da je cilj zajedničkog sastanka da se pomogne kolegama u Republici Srpskoj I istakao da se samo pregovorima može doći do željenog rezultata.

Potpisnici Sporazuma nastaviće da rade na daljem razvijanju partnerskih odnosa sa izabranim predstavnicima, uključujući ih u razvoj i realizaciju projekata od zajedničkog interesa za razvoj sindikata na teme koje zajednički ocene kao bitne u datom trenutku, a po istom principu će dogovarati i određivati mesto i vreme održavanja svakog narednog Foruma sindikata javnih službi regiona zemalja bivše Jugoslavije.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar