Protest ispred Fijatove fabrike

Nekoliko stotina radnika okupilo se jutros u 7 sati ispred ulaza Fijatove fabrike automobila u Kragujevcu, u znak protesta što je kompanija nastavila da ih poziva na izjašnjavanje o socijalnom programu, iako je nakon razgovora predstavnika zaposlenih sa premijerkom Srbije Anom Brnabić najavljeno da će taj proces biti zamrznut.

Iz Uprave Fijata jutros niko nije mogao da uđe, jer im to nisu dozvolili okupljeni, javlja reporter N1.

Zoran Miljković, član Pregovaračkog tima, rekao je za N1 da su blokirali ulaz članovima uprave jer se kompanija „ponaša tako kako se ponaša, teraju ljude na ulicu i u inostranstvo“.

„Samo smo im pokazali da smo jedinstveni, da smo hrabri, da neće tako moći sa nama, ali ujedno smo poslali poruku Vladi Srbije da ćemo se boriti. Ali smo ispoštovali neke stvari koje je Vlada tražila – danas je ovo bio miran protest, informisali smo radnike o nekim stvarima. Juče su premijerka i šef kabineta zvali naše ljude i tražili su par dana da reše neke stvari, jer danas u 10 sati pregovaraju sa predstavnicima Stelantisa. Mi smo im dali te dane, rekli smo im da do utorka neće biti nikakvih protesta, da vidimo da li će uspeti nešto da iskomuniciraju”.

“Juče smo im poslali predlog socijalnog programa, što je bilo dogovoreno u Vladi da ćemo poslati. Sada čekamo da premijerka dođe u Kragujevac, kao što je obećala, da sedne sa Pregovaračkim timom, da rešimo ove probleme. Najbitnije da socijalni program bude na dobrovoljnoj bazi, odlazak u inostranstvo da bude na dobrovoljnoj bazi, kao i uzimanje otpremina“, kaže Miljković.

On je istakao da mladi ljudi ne mogu da se šalju u inostranstvo na rad i podsetio da u Zakonu o radu stoji da radnici mogu da se šalju samo do 50 km od matične firme.
Naše crvene linije su jasne – niko ne može da dobije otkaz, tražimo da nas do 2024. uposle u drugoj firmi u Kragujevcu ili da budemo na minimalcu, na plaćenom odsustvu, što je praksa u svim firmama automobilske industrije, do novog modela, dodao je.
Ukoliko se do utorka to ne reši, biće nas više, izaći ćemo na ulice sa porodicama, naveo je.

U Fijat Krajsler automobili fabrici u Kragujevcu 1.541 od 2.016 zaposlenih je proglašeno za višak i ponuđeno im je odlazak u inostranstvo na dve godine ili isplata otpremnina. U fabrici Fijat plastik 90 odsto zaposlenih proglašeno je za višak, a njima su ponuđeni isti uslovi.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar