Počeli pregovori oko novog „minimalca“

Pregovarački tim Saveza samostalnih sindikata Srbije učestvovao je na prvom sastanku za utvrđivanje minimalne cene rada u Republici Srbiji za 2023. godinu, koji je održan juče u Palati Srbije.
Naš pregovarački tim čine Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije i potpredsednik Veća SSSS, Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije i potpredsednica Veća SSSS i dr Sanja Paunović, stručna saradnica u Odeljenju za pravna, ekonomska i socijalna pitanja Saveza.
Pored predstavnika našeg sindikata, u pregovorima za novi „minimalac“ učestvuju i predstavnici UGS Nezavisnost, Unije poslodavaca Srbije, Ministarstva finansija i Ministarstva rada.
Predstavnici SSSS izneli su svoje stavove i svoju pregovaračku platformu, u smislu da minimalna cena rada, i na osnovu nje obračunata minimalna zarada, za 2023. godinu, ne može biti niža od minimalne potrošačke korpe. Isti stav izneli su i predstavnici UGS Nezavisnost.
Predstavnici Ministarstva finansija predložili su rast minimalne cene rada za 2023. godinu od 14%, uz povećanje neoporezivog dela zarade.
Unija poslodavaca Srbije iznela je stav da minimalna cena rada može da se poveća do 12%, uz smanjenje poreskog opterećenja zarade.
Predstavnici dva reprezentativna sindikata ukazali su na neophodnost korekcije postojeće cene rada koja se primenjuje u ovoj godini u visini od 201,22 dinara po radnom času, imajući u vidu veoma izražen rast potrošačkih cena (inflacije), u prvom planu cena hrane i energenata. Korigovana postojeća cena rada trebalo bi da se primenjuje na zarade za periodu septembar – decemabar 2022. godine.
Korigovana minimalna cena rada za 2022. godinu trebalo bi da posluži kao osnova za utvrđivanje minimalne cene rada za 2023. godinu, koja bi trebalo da obezbedi da minimalna zarada ne bude niža od vrednosti minimalne potrošačke korpe, odnosno da obezbedi minimum egzistencije radnika i njegove porodice.
Naredna dva sastanka Radne grupe zakazana su za 19.08. i 25.08. 2022. godine.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar