Plata u BiH ne pokriva ni četvrtinu potrošačke korpe

Potrošačka korpa za jul u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi 2.668 konvertibilnih maraca (KM), što znači da prosečna plata od oko 1.100 KM može pokriti polovinu korpe, a minimalna plata od 543 KM, tek 20 posto osnovnih životnih potrepština, upozorio je Savez samostalnih sindikata BiH.
Ono što posebno zabrinjava je preniska minimalna plata koja ne pokriva najosnovnije životne troškove četveročlane porodice, koji će sada, u augustu, zbog kupovine knjiga i školskog pribora, biti dodatno veći za 250-300 KM, ukazala je Lejla Čaušević iz Saveza samostalnih sindikata BiH.
Koliko ta valuta sve manje vredi pokazuje podatak da je pre dve godine potrošačka korpa bila jeftinija za 800 KM.
Poređenja radi, u julu 2020. godine, potrošačka korpa iznosila je oko 1.800 KM, dok je prosečna plata bila 935 KM. Danas, potrošačka korpa je za čak 800 viša, dok s druge strane porast plate je nešto viši od 150 KM.
Ono što dodatno otežava položaj stanovnika BiH kada se govori o prosečnoj plati, jeste da gotovo 80 posto građana ne prima te iznose, te da je reč o nekoliko stotina KM manje. Najugroženijim kategorijama vlade su delile jednokratnu pomoć, dok većina penzionera povećanja nije ni osetila.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar