Minimalac i borba za njegovo povećanje – zajednički imenitelj sindikata u regionu

Na protestnom skupu, koji organizuje SSSS, javnost u Srbiji će imati priliku da vidi sadržaj minimalne potrošačke korpe i stekne uvid da li tročlana porodica od nje zaista može da preživi, najavio je danas predsednik SSSS Ljubisav Orbović.
Skup će biti održan 13. septembra u Beogradu, ispred Palata Srbije, nakon završetka sednice Socijalno ekonomskog saveta na kojoj bi trebalo da bude doneta odluka o visini minimalne zarade za iduću godinu.
Učestvujući na okruglom stolu, koji je u Budvi organizovao Sindikat zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Srbije, Orbović je rekao da će se na skupu u Beogradu okupiti samo članovi Veća i predsednici granskih sindikata koji će na javnoj sednici ukazati na neophodnost povećanja minimalca od koga će moći da se živi a ne preživljava i svu apsurdnost sadržaja i količine minimalne potrošačke korpe.
„Skupićemo sve namirnice iz korpe i pokazati šta se sve može kupiti sa minimalnom zaradom od koje živi više od 300 000 ljudi, a šta ne može“, rekao je Orbović navevši kao primer da korpa predviđa i kupovinu jedne i po sveske za potrebe školske dece.
Vlada je prema njegovim rečima na kolegijumu SES-a predložila povećanje minimalne zarade za 14 % što jeste znatno povećanje ali koje nije dovoljno za dostojanstven život.
Minimalac znatno brže raste u odnosu na prosečnu zaradu, što doprinosi kompresiji plata i dovodi do toga da sve više ljudi se približava minimalcu.
Orbović je ukazao i na činjenicu da se sada donosi odluka o visini minimalca za iduću godinu, a da se pri tome ne zna kolika će tada biti inflacija i cene osnovnih namirnica i energenata, koje sada svakodnevno „divljaju“.
Predsednik sindikata Komunalaca Aleksandar Radojević je rekao da velika većina komunalnih preduzeća isplaćuje minimalac što zaposlenima onemogućava pristojan život i dovodi do gubitka kvalifikovanog kadra. On je poručio da komunalci neće dozvoliti da im lokalne samouprave, kada bude doneta nova cena minimalca, smanje koeficijente.
Sva komunalna preduzeća u regionu, prema rečima njihovih sindikalnih predstavnika, imaju indentične probleme i nadaju se međusobnoj saradnji koja će dovesti do zajedničikih inicijativa i akcija u cilju boljeg položaja komunalnog sektora.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar