Savez i UGS prezentuju javnosti sadržaj potrošačke korpe

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost će javnosti u Srbiji, prvi put, prezentovati sadržaj minimalne potrošačke korpe i tačnu količinu namirnica koja se zaista može kupiti od minimalne zarade.

Tako će se, i praktično, videti sva apsurdnost i besmisao sadržaja i količine koju država propisuje da treba da ima potrošačka korpa, a čiju vrednost, pri tome, ne može da pokrije “minimalac”, od kojeg živi skoro četvrtina zaposlenih u Srbiji.

Na javnoj sednici najviših organa dve reprezentativne sindikalne centrale, ispred Palate Srbija, gde socijalni partneri pokušavaju da postignu konsenzus oko visine nove minimalne cene rada, biće ukazano na neophodnost povećanja “minimalca”, od koga će zaista moći da se živi, a ne preživljava.

Sve namirnice iz potrošačke korpe, poput jedne konzerve sardine, kilograma pirinča, po dvesta grama džigerice i limuna, koliko je predviđeno za život tročlane porodice za mesec dana, kao i jedne i po sveske za potrebe školarca, biće prezentovane na jednom mestu.

Tako će javnost, ali najpre predstavnici vlasti i poslodavaca, moći da ocene da li je oko 14 odsto, koliko je država “predložila” da bude povećanje minimalne zarade, dovoljno da se pokrije vrednost minimalne potrošačke korpe i da li građani Srbije mogu od toga dostojno da žive.

Sindikati će namirnice, nakon skupa, donirati narodnim kuhinjama.

Javna sednica biće održana u *utorak, 13. septembra 2022. godine, u Beogradu, ispred zgrade Palata Srbije, Istočno krilo, sa početkom u 10 časova. *

Related Articles

Responses

Ostavite komentar