ZKO građanskog društva poziva na jačanje institucija i dijaloga u Srbiji

Konsenzus o minimalnoj ceni rada u Socijalno-ekonomskom savetu i ove godine je izostao, što svedoči o stanju socijalnog dijaloga u Srbiji, izjavio je potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković.
Govoreći na sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora (ZKO) građanskog društva EU-Srbija, koji je nedavno održan u Beogradu, Vuković je ukazao da su troškovi života daleko nadmašili prosečne zarade, te da je izražena dominacija političkih interesa, a ne građana.
Prema njegovim rečima, poslednji je momenat za novi globalni dogovor kako bi se izbeglo dodatno urušavanje socijalnog i materijalnog položaja radnika.
Na skupu, tradicionalno održanom u cilju unapređenja dijaloga i saradnje između organizacija civilnog društva i socijalnih partnera, u procesu pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, predočeno je stanje odnosa Unije i Srbije, kao i najvažniji nalazi iz ovogodišnjeg Izveštaja o napretku naše zemlje.
Pregovaračka poglavlja o slobodi kretanja radnika i o socijalnoj politici i zapošljavanju su u klasterima koji još uvek nisu otvoreni.
Organizacije civilnog društva ukazali su na trenutne izazove u procesu pridruživanja Srbije – migrantska i energetska kriza, neusklađivanje sa sankcijama prema Rusiji, zagađenje životne sredine usled industrijske proizvodnje i nepoštovanja propisa.
Na sastanku je jednoglasno usvojena Zajednička deklaracija ZKO (u prilogu).

Related Articles

Responses

Ostavite komentar