Potpisani novi kolektivni ugovori u kikindskim javnim preduzećima

Predstavnici Javnog preduzeća “Toplana”, Javnog preduzeća “Kikinda”, Saveza samostalnog sindikata i Grada Kikinde, potpisali su nove kolektivne ugovore na tri godine, koji obuhvataju više od 200 zaposlenih.

U kolektivnim ugovorima sada se nalaze i novine koje se odnose na zdravlje zaposlenih, uvećanje iznosa za prekovremeni rad, obavljanje posla praznikom, solidarna davanja, ali i povećanje dana plaćenog odsustva za proces vantelesne oplodnje. U okviru ugovora novina je i da radnici usled malignih oboljenja imaju pravo na 100 posto iznos zarade.

”U okviru ugovora, nalazi se i solidarno davanje od 41.000 dinara, topli obrok je definisan sa 250 dinara dnevno, regres i fiksni deo, što je ukupno na godišnjem nivou oko 89.000 dinara. Poslodavac je pokazao visok stepen razumevanja”, rekao je Ilija Drljić, predsednik Saveza samostalnih sindikata za Kikindu.

“Uzimajući u obzir sve tačke ugovora, a pogotovo što je poseban akcenat stavljen na zdravstvenu zaštitu zaposlenih, treba znati da će sredstva biti obezbeđena jer je to pravi način brige o radniku, koji će samim tim biti zadovoljniji i zdraviji, što je najvažnije za njega i preduzeće”, naglasila je Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

Odredbe novih kolektivnih ugovora usklađene su sa svim zakonskim aktima koja regulišu prava, obaveze i odgovornost zaposlenih, a sa druge strane, da primena ugovora ni na koji način ne ugrozi likvidnost preduzeća.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar