Sindikati Ziđin Koper najavili proteste za 27. decemba

Reprezentativni sindikati Srbija Ziđin Koper (Zijin Copper) najavili su da će 27. decembra početi protest nezadovoljni što je, umesto zaključenja kolektivnog ugovora, menadžment te kompanije doneo novi pravilnik o radu, kojim se umanjuju radnička prava zaposlenih.
Oni su na konferenciji za novinare ispred generalne direkcije te kompanije, istovremeno, zatražili od Vlade Srbije i resornih ministarstava da se uključe u rešavanje tog problema.
Nezadovoljni radnici, koji su prisustvovali konferenciji, zatražili su poništavanje pravilnika i usklađivanje rasta zarada sa predlogom povećanja zarada Socijalno-ekonomskog saveta za 14,3 posto, umesto, kako je predložio menadžment Ziđina, linearnog povećanja za oko 5.000 dinara.
Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković podsetio je na prošlogodišnje pregovore sa kompanijom Ziđin Koper i ministarstvima rudarstva, rada i privrede, kada je postignut dogovor o novom pravilniku koji je istovetan sa preuzetim kolektivnim ugovorom, kao i da niko nema mogućnost da jednostrano promeni bilo koju tačku ili odredbu pravilnika koji je tada dogovoren.
Međutim, poslodavac je jednostrano, ne poštujući te dogovore, doneo novi pravilnik kojim je umanjio radnička prava zaposlenih.
Iz oblasti zarada i novčanih davanja u donetom aktu poslodavca planirano je da cena rada ostane 177,00 dinara a kao zamenu ponudio uvećanje zarade za 5.000 dinara, bez objašnjenja o načinu obračuna isplate zarade i brisana je mogućnost usklađivanja rasta zarada.
Pravilnikom je predviđena isplata zarade iz jednog dela, do 30. u mesecu, ukidanje nadoknade invalidima rada do proseka svog radnog mesta i mogućnost proglašenja za tehnološki višak, a ukinuta je mogućnost solidarne pomoći zaposlenima u slučaju smrti članova porodice i penzionisanih radnika kompanije, kao i priznavanje radnog staža za jubilarne nagrade za zaposlene kod poslodavaca povezanih sa nekadašnjim RTBom.
U tom aktu se ne navodi procenat (6%) koji može biti isplaćen zaposlenima iz dobiti poslodavca, a brisana je i odredba za isplatu pomoći porodici zaposlenog u slučaju smrti zaposlenog usled nesreće na radu.
„Socijalno-ekonomski savet dao je predlog povećanja minimalne zarada u Republici za 14,3 odsto, iako je inflacija u Srbiji 15,1 odsto. Ipak, sindikat je spreman da pregovara i da se izbori za sva radnička prava koja su zagarantovana prvim kolektivnim ugovorom koji su predstavnici Ziđina potpisali prilikom kupovine kompanije. Ovde se ne borimo za povećanje plata, već za usaglašavanje zarada koje je pojela inflacija“, rekao je Marković.
Na konferenciji su svi sindikati iskazali spremnost za nastavak pregovora, uz zahtev da se prava radnika i sindikata moraju poštovati, kao i postignuti dogovori.
Oni su, istovremeno, pozvali sve radnike u kompaniji da se priključe protestu 27. decembra 2022. godine.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar