Održan protest sindikata Ziđin Koper, u toku razgovori s ministarkom

Menadžment kompanije Srbija Ziđin Koper nije prihvatio zahtev reprezentativnih sindikata da se potpiše novi kolektivni ugovor sa važenjem od makar godinu dana.

*Zbog toga je ispred generalne direkcije u Boru juče organizovan protest zaposlenih, a traži se da se nastavi primena prethodnog pravilnika koji ima iste odredbe kao kolektivni ugovor koji je istekao pre godinu dana.*

Poslodavac je ostao pri svom jednostrano donetom pravilniku od radu koji je, prema jedinstvenom stavu reprezentativnih sindikata, nepovoljan za radnike. Time je prekršio dogovor postignut, u prisustvu predstavnika Vlade republike Srbije, da ne donosi jednostran akt i nije ispunio preuzete obaveze o donošenju sistematizaciji radnih mesta za kompaniju i similaciju zarada za reperna radna mesta.

Sindikati su o odluci poslodavca obavestili predsednika Republike, Vladu Srbije, nadležna ministarstva i ambasadorku republike Kine, uz zahtev da iskoriste svoj uticaj na poslodavca da stavi van snage doneti akt.

Na protestu su svi sindikati izneli mogućnost da protest preraste u štrajk ukoliko se ne povuče pravilnik o radu i ne nastave pregovori za potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Pre održavanja protesta predstavnici reprezentativnih sindikata su održali sastanak s ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović koja je obećala da će uložiti maksimalne napore da pomogne da se dođe do rešenja koje je u najboljem interesu i radnika i kompanije.

“Naš cilj je da kompanija uspešno posluje i da radnici budu zadovoljni uslovima rada i pravima”, rekla je ministarka i zakazala za danas novi sastanak s predstavnicima sindikata.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar