Sindikat Beograda: Vlada Srbije da vrati radnike keteringa u sastav Er Srbije ili protest

Ukoliko Vlada Srbije ne vrati radnike Aerodroma ketering Beograd u postojeću firmu Er Srbije pozvaćemo sve radnike, đake, studente i penzionere na protest, najavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda Dragan Todorović.

Povod za takav potez jeste nedavna odluka menadžmenta te firme da 40 domaćih radnika proglasi tehnološkim viškom, a da na njihova mesta dovede Indijce.

Todorović je na konferenciji za novinare rekao da su radnici Aerodroma ketering o proglašenju za tehnološki višak obavešteni mejlom i SMS porukama, a da je verovatni povod za to činjenica da su prošle godine protestvovali zbog kašnjenja zarada, neoverenih zdravstvenih knjižica i neplaćenih poreza na zarade.

“Uputili smo zahtev Vladi Srbije da raskine ugovor Er Srbije sa Aerodromom ketering Beograd i da se radnici vrate u postojeću firmu Er Srbije jer ona nije ugašena zbog licence da bi se videlo da li funkcioniše kao izdvojena, a ne funkcioniše”, precizirao je Todorović.

Sindikat će, po njegovim rečima, podneti krivične prijave protiv odgovornih za neuplaćivanje doprinosa za zarade, jer je “očigledno da je neko u Poreskoj upravi prekršio zakon, a da postoji i odgovornost Ministarstva finansija i Vlade”.

“Ovo su crvene linije, pitanje svih zaposlenih, jer ako na ovaj način krenemo da zamenjujemo naše ljude strancima, ostaje da se traži rezervna država”, rekao je Todorović.

Dodao je da najava premijerke Ane Brnabić da će država subvencionisati dovođenje stranih radnika “opasno zabrinjava”.

On je kazao da “ako Vlada ozbiljno to misli”, on će joj predložiti da “razmisli i o davanju subvencija našim radnicima za avionsku kartu u jednom smeru”.

Todorović je objasnio da radnici keteringa iz Er Srbije izmešteni u Aerodrom ketering Beograd, a da niko nije promenio radno mesto, svi rade isti posao, a promenili su firmu.

“Novi poslodavac je osnovao pet novih firmi i krenuo da šeta radnike iz jedne u drugu firmu, iako su opet radili na istom mestu i isti posao. Ispostavilo se da su u poslednjoj firmi radili sedam meseci i da nemaju nikakvo pravo u Nacionalnoj službi za zapošljavanje”, rekao je Todorović.

Predsednik Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Beograda Dragan Kabić rekao je da “ovo nije mogao da očekuje od Srbije”.

“Ovo je sramota i dešavaće se u celoj Srbiji ako prođe sada sa Aerodrom ketering Beograd. Mene su posle 35 godina rada u magacinu suspendovali i dali otkaz. Ne znam da li je ovo politika vlade Srbije, ali se vodi sa njenim odobrenjem”, rekao je Kabić.

Ketering je iz Er Srbije izdvojen 2019. godine, prošle godine većinski vlasnik je bila firma KHASB DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a preostalih pet odsto držao je Abahusein Fahd Abdulrahman iz Saudijske Arabije koji je sada jedini vlasnik.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar