Golub:Svojom borbom, svaki član sindikata doprinosi njegovoj snazi

Snagu sindikata čini njegovo članstvo i svaki član, svojom borbom, doprinosi njegovoj snazi i uspehu u postizanju svojih ciljeva, izjavio je Dragiša Golubović, predsednik Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije i ovogodišnji dobitnik najvišeg priznanja Saveza samostalnih siindikata Srbije (SSSS).
Da bi sindikat nešto postigao, članovi moraju da stoje iza toga, a ne da čekaju da se neko drugi, umesto njih, bori za njihova prava, rekao je popularni Golub u intervjuu za sajt SSSS.
„Članstvo, u načelu, očekuje od sindikalnih rukovodioca da im oni reše sve njihove probleme umesto da se svaki pojedinac bori za svoja prava i tako doprinese i snazi svog sindikata. Pa, kada sindikat pozove na protest, da se odazovu svi članovi, kao i oni koji to nisu i penzioneri, kako bi dali potporu i dodatnu snagu da sindikat može ravnopravno da pregovara sa državnim organima i institucijama“, rekao je Golubović.
Jer, ono za šta se bori sindikat tiče se svih, a to su bolja radnička prava i radno zakonodavstvo i bolji materijalni položaj radnika i svih drugih građana Srbije.
„Za proteklih 120 godina, koliko već postoji SSSS, to je pokazao nebrojano puta, uprkos mnogobrojnim teškoćama i turbulencijama koje su dešavale u našoj zemlji. Ali, organizacija se održala, postala najveća sindikalna centrala na Balkanu i njenu moć i snagu prepoznaju i sindikalne kolege iz okruženja i međunarodne organizacije“, istakao je on.
I baš u godini velikog jubileja je, prema rečima Golubovića, ogromna čast i privilegija dobiti priznanje Saveza,što je i priznanje sindikatu na čijem je čelu, koji je, među 26 granskih sindikata, koliko broji Savez, „prepoznat kao jedan od najboljih, koji je postigao značajne uspehe u zaštiti svojih članova u vezi socijalno ekonomskog položaja“.
Sindikat, na čijem je čelu i koji trenutno broji oko 8.000 članova, postiže višedecenijske izuzetne rezultate u ostvarivanju i zaštiti ekonomskog i socijalnog položaja estradnih umetnika i izvođača Srbije, razvoju socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, zaključivanju kolektivnih ugovora, a posebno na prijemu i organizovanju novih članova i afirmisanju uloge SSSS.
Od 1990. godine, kada je sa saradnicima osnovao Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije, Golub neprekidno doprinosi poboljšanju ekonomskog, socijalnog i ukupnog društvenog položaja članstva.
Sada je već treći kolektivni ugovor na snazi sa proširenim dejstvom, što znači da se odnosi na sve poslodavce u Srbiji, kao i na estradno muzičke izvođače.
„Sve više ugostitelja shvata potrebu i obavezu da postupaju po kolektivnom ugovoru, odnosno zaključuju ugovore sa izvođačima u skladu sa kolektivnim ugovorom. Naravno, naš sindikat ima i svoje kontrolore u skladu i sa zakonom o radu i sa kolektivnim ugovoru koji imaju ovlašćenja da, pored inspektora rada i poreskih inspektora, vrše kontrolu na terenu“, istakao je Golubović.
Pored borbe za svoje članove, taj sindikat je, prema njegovim rečima, uporedno radio i na afirmaciji Saveza, „jer bez njega mi ne bi smo mogli ni da postojimo i ne bismo mogli da napravimo određene uspehe“.
„Uz to, radili smo i na polju očuvanja naše tradicionalne muzičke kulture, tako da sa Savezom estradnih umetnika Srbije, pod pokroviteljstvom SSSS, već petu godinu za redom, organizujemo festival ’Sabor narodne muzike’, koji promoviše vrednosti naše muzike na izvornim principima. Reč je o prvom festivalu na nacionalnom nivou od 1979. godine, koji je postao brend“.
Na poslednjim izborima, pre tri godine, Golub je izabran za predsednika sindikata sa sto posto glasova, što svedoči da uživa apsolutnu podršku svog članstva, koje očigledno ceni ono što je uradio za taj sindikat.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar