Smenjeni dosadašnji i postavljeni novi članovi Nadzornog odbora Zastava oružje

Na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine Društva Zastava oružje AD smenjeni su članovi Nadzornog odbora Ivica Marjanović, Slobodan Stošić i Amir Osmanagić, saopštila je Sindikalna organizacija Zastava oružje.
Više od šest godina, nakon stalnih upozorenja Sindikata, trebalo je Vladi Republike Srbije i Ministarstvu odbrane da pokrenu postupak razrešenja i uskraćivanja bezrezervne podrške daljem urušavanju fabričkog sistema koji se godinama odigravao pod dirigentskom palicom predsednika Nadzornog odbora Ivice Marjanovića.
Sva upozorenja prethodnih godina i brojni zahtevi zaposlenih i Sindikata da se smeni predsednik Nadzornog odbora zbog nekompetencije, zloupotreba i marifetluka ignorisani su jer su takvo ponašanje i vođenje politike prema fabrici u tom periodu podržavani od ministara odbrane Zorana Đorđevića, Aleksandra Vulina, Nebojše Stefanovića, pomoćnika ministra Nenada Miloradovića, kao i Vlade Srbije, navodi ta sindikalna organizacija.
Takvo upravljanje više od pola decenije za fabriku i zaposlene imalo je katastrofalne posledice, jer je posle šest godina fabrika ostala potpuno devastirana sa ogromnim dugovanjima i gubicima koji su u tom periodu iznosili više od 7.000.000.000 dinara, odnosno više od 60.000.000 evra.
Rušilačko dejstvo takvog nadzora se ogleda u svim segmentima poslovanja, pa je začuđujuće da je predlog za smenu od strane Vlade dat bez ikakvog obrazloženja i bez postavljanja pitanja bilo kakve odgovornosti za učinjeno delo iako su razorne posledice vidljive bukvalno u svim oblastima fabričkog poslovanja.
Odbijanjem da se smeni predsednik Nadzornog odbora davana je podrška privatizovanju javne funkcije, konfliktima sa radnicima fabrike, Sindikatom, rukovodstvom, predstavnikom radnika u Skupštini Društva uzrokovane su krize u fabrici koje se ogledaju u krizi komunikacije, krizi međuljudskih odnosa, krizi poštovanja ličnosti, krizi finansija jer je poslovanje i finansijski rezultat ostvarivan u zoni gubitka i pored izuzetne potražnje za oružjem, povoljnog kursa dolara i cena repromaterijala.
Odgovornost Nadzornog odbora ogleda se u devastiranju i razaranju fabričkog sistema kao rezultat nezakonitih i stalnih smena izvršnih direktora, mešanje u rukovodne nadležnosti, kao i brojnih smena nižeg rukovodećeg kadra.
Ključne i strateške odluke po fabriku donošene su telefonskim putem, jer Nadzorni odbor je održavao izuzetno mali broj sednica.
Glavni akcenat je stavljen na nabavku zaštitne opreme, odobravanje visokih donacija, poklona, otpisa kamata dobavljačima, davanje naloga za prodaju oružja po proizvođačkim cenama, i sada imamo potpuno urušenu fabriku kao rezultat bahatog i neodgovornog upravljanja.
Nedovoljan nadzor je doprineo prekomernom zaduživanju, raskidima ugovora zbog čega je fabrika plaćala ogromne penale, davanje robe bez para i garancija zbog čega je fabrika pretrpela štetu višemilionskog iznosa izraženog u dolarima,a da za to još uvek niko ne odgovara.
Paralelno sa tim, sprovodilo se nasilje koje se izražavalo kroz ucene, pretnje, pritiske, uznemiravanje, diskriminaciju, vređanje zaposlenih nazivanjem najpogrdnijim imenima, progonom radnika, sindikalnih lidera, gušenje sindikalnih sloboda, kao i mešanje u slobodne izbore organa Sindikata i zastupnika društvenog kapitala.
Radnici su se odupirali zulumu pobunama, štrajkovima i radničkim otporom kako bi se zaustavila uzurpacija i upropašćavanje fabrike jer je Sindikat uvek bio neprijatelj diktaturi kakva se sprovodila u fabrici. Iako su radnici i Sindikat bili izloženi stalnim napadima, očuvano je jedinstvo Sindikata i sačuvan sindikalni kapacitet.
Danas su postavljeni i novi članovi Nadzornog odbora Ivan Delić, Miroljub Nikolić, kao i Ivan Ivković, koji treba da preuzmu upravljanje fabrikom na potpuno razorenim temeljima.
Račun prethodnog poslovanja i upravljanja je stigao na naplatu i meri se milijardama dinara. Ako je državi stalo do fabrike, trebalo bi da sabere štetu, pokrene odgovornost za učinjena nedela prema fabrici, odobri hitnu pomoć za saniranje posledica i na taj način zaštiti vlasništvo.
To treba uraditi što pre, zbog fabrike, radnika, Grada i države Srbije, navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije Zastava oružje.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar