Prosvetari 26. oktobra izlaze na ulicu

Predstavnici sva četiri sindikata obrazovanja dogovorili su se da 26. oktobra organizuju protest u Beogradu na koji će pozvati i roditelje, a u planu je i štrajk u zakonskim okvirima sa skraćenjem časova, kaže za Danas Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije.
Ona ističe da su prosvetni radnici izrevoltirani ponašanjem države, koja nije prihvatila zahtev da se plate prosvetnih radnika izjednače sa prosečnom republičkom zaradom, a izmenu uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata doživeli su kao šamar.
“Uredba nije obuhvatila sve zaposlene u sistemu obrazovanja ni po vertikali, ni po horizontali. Nelogično je da čistačica na fakultetu ima koeficijent 6,30, a fizički radnik u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju 9,28. Na prvom sastanku sa ministarkom Slavicom Đukić Dejanović smo bili informisani da bi za povećanje koeficijenta za razredno starešinstvo na sedam odsto koštalo 1,7 milijardi dinara. Mi smo tražili da taj dodatak bude bar 10 odsto jer su odeljenjske starešine nosioci vaspitnog rada i imaju mnogo obaveza. Međutim, nova uredba je došla kao šamar jer nikakve promene nema”, priča Ilić.
Sastanak koji su sva četiri reprezentativna sindikata imala u utorak sa predstavnicima vlade i Ministarstva prosvete završen je bez dogovora o popravljanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju.
Čuli su ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već najavio: da će plate od septembra biti veće za 5,5 odsto, a od januara za dodatnih 10 odsto.
Valentina Ilić kaže da će zbog rasta minimalne zarade za 17,8 odsto od 1. januara svim kategorijama zaposlenih koje su promenom uredbe sada nešto iznad minimalca, već od februarske plate opet morati da se vrši korekcija.
Predsednici sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja ponovo su uputili dopis premijerki Ani Brnabić i ministru finansija Siniši Malom da ih prime na razgovore i još jednom istakli zahteve: da se plata prosvetnih radnika odmah izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji i da se u narednom periodu radi na strategiji povećanja plata u prosveti; da izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama obuhvati izmenu koeficijenata svih zaposlenih u obrazovanju, kao i povećanje dodatka na koeficijent namenjen odeljenjskim starešinama sa četiri na 12 odsto i da se uspostavi socijalni dijalog.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar