Protest radnika Zastava oružje: Traže upošljavanje fabrike, deblokadu računa, veće plate i grejanje na poslu

Hitno upošljavanje fabrike, deblokadu fabričkog računa, povećanje plata i uplatu doprinosa, kao i grejanje u halama, samo su neki od zahteva koje su na jučerašnjem zboru radnika ispred Sindikalne organizacije zaposleni u Zastava oružje uputili generalnom direktoru Saši Miloševiću i poslovodstvu ove kragujevačke fabrike.

Na protestu ispred Upravne zgrade Zastave oružje okupilo se, po rečima sindikalaca, oo 600 radnika.
U njihovo ime, zahteve je izneo i pročitao Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije.

“Na zboru radnika Zastava oružje jednoglasno je podržano da se rukovodstvu fabrike i nadležnim ministarstvima, kao i Vladi Republike Srbije, dostave zahtevi čijim bi se ispunjavanjem poboljšao položaj fabrike Zastava oružje i zaposlenih u njoj”, kaže Ilić za Danas.

Članovi Sindikalne organizacije Zastava oružje pre svega zahtevaju hitno upošljavanje fabrike i obezbeđivanje resursa za potrebe procesa proizvodnje.

Zatim, dnevno evidentiranje čekanja u procesima proizvodnje gde radnici nisu uposleni u punom kapacitetu kako im ne bile umanjivane zarade.

Deblokada fabričkog računa je takođe jedan od njihovih zahteva.

Na skupu zahtevali su od poslovodstva i dobijanje izvoznih dozvola nadležnih ministarstava po osnovu komercijalnog ugovora za sportsko oružje za američko tržište.

I uplata doprinosa po osnovu isplaćenih zarada, isplata otpremnina, kao i ostalih dugovanja po osnovu kolektivnog ugovora ali i povećanje cene rada i plata koje će obezbediti dostojanstven život su takođe bili na spisku njihovih današnjih zahteva,

Tražimo obezbeđivanje zaštitne opreme i temperaturnih uslova rada u kontinuitetu tokom tekuće grejne sezone, a tamo gde nema grejanja da se obezbede nadoknade radnicima za hladne uslove rada u visini od 300 dinara po satu, još jedan je od zahteva Sindikalne organizacije Zastava oružje sa današnjeg protestog okupljanja.

Zbor radnika ispred Upravne zgrade fabrike trajao je 45 minuta i potom su se radnici vratili u hale.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar