Održan 17. sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva EU i Srbije (JCC)

Sedamnaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva EU i Srbije (JCC) održan je u Briselu 5. aprila, a tema su bili trenutni odnosi EU i Srbije, pristupni pregovori, mogućnosti za Srbiju koje predstavlja novi Plan za Zapadni Balkan i pregled stanja demokratije i pravne države u Srbiji.

Članovi JCC ispred Saveza SS Srbije su Duško Vuković, potpredsednik Veća i Bojana Bijelović Bosanac, šef medjunarodnog odeljenja Saveza.

JCC je pozvao sve relevantne strane da hitno rade na omogućavanju pristojnih uslova za život građana, na teritoriji Кosova i Metohije, uključujući i rešenje za plaćanje u dinarima.

Naglašena je vitalna važnost prepoznavanja principa pristojnog rada, zasnovanog na pisanim ugovorima, bezbednosti i zdravlja na radu, blagovremene isplate zarada i drugih naknada, pravilnog rešavanja pitanja na tržištu rada, kao što su podsticanje kolektivnog ugovora, borba protiv korupcije i borbu protiv sive ekonomije.

JCC je sa žaljenjem konstatovao da Srbija prati globalni trend silazne putanje u pogledu prava na slobodu udruživanja i kolektivnog pregovaranja, te da je Srbija sklona sistematskom kršenju radničkih I sindikalnih prava.

Ponovo je istaknut značaj mladih za budućnost Srbije, a samim tim i važnost preduzimanja konkretnih mera kako bi se zemlja pretvorila u mesto sa budućim dobrim izgledima i mogućnostima za mlade, omogućavajući im da ostanu i napreduju.

JCC je pozvao srpske vlasti da u okviru Socijalno-ekonomskog saveta ubrzaju sprovođenje akcionog plana za Poglavlje 19 – socijalne politike i zapošljavanja.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar